Ei kukaan tule Suomeen jotta jäisi paperittomaksi

Helsingin kaupunginvaltuuston vuoden toiseksi viimeisessä kokouksessa päätettiin aloite siitä, saavatko paperittomat ihmiset oikeuden välttämättömään terveydenhoitoon. Kokous kesti yli 7 tuntia ja lopulta ihmisoikeudet voittivat. Äänestystuloksella 45-39 päätettiin laajentaa paperittomien palveluita.

 

Alla kokouksessa pitämäni puheenvuoro:

 

 

Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut sekä hyvät helsinkiläiset.

 

Emme voi sulkea silmiämme ihmisten hädältä ja polkea heidän perus- ja ihmisoikeuksiaan.

 

Olen työskennellyt viimeisten parin vuoden aikana Suomeen tulleiden pakolaisten kanssa ja nyt viimeisen vuoden aikana erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden parissa. Työssäni mm. selvitettiin paperittomien ihmisten tilannetta sekä avun tarvetta. Ja voin sanoa että nämä ”paperittomat” termin takana olevat ihmiset ovat ihan tavallisia, esimerkiksi 10-vuotias alakoululainen Jenni, 5-vuotias Ali, 4-vuotias Toivo ja heidän vanhempansa, joilla on valitusprosessi käynnissä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Nuoria ihmisiä joilla on käynnissä jonkinlainen valitusprosessi ja myös täällä täysi-ikäistyneitä joille on syntynyt siteet Helsinkiin suomalaisten kummiperheiden kautta tai kuten ammattilaisjalkapalloilija- pikkuveljeni joukkuekaverin mummi, eli ihan tavallisia ihmisiä.

 

Työssäni olen huomannut, että paperittomien kynnys hakeutua avun piiriin on tosi korkea ja moni myös oireilee mielenterveysongelmien takia.

 

Ja nyt tänään tässä salissa voimme osoittaa teoillamme kunnioitammeko siirtolaisten perus- ja ihmisoikeuksia ja tarjoammeko kaupungissamme oleville paperittomille hätämajoitusta eli patjaa salissa ja muutaman kympin kuussa ruokaa varten sekä kiireisestä hoidosta välttämättömiin terveyspalveluihin ja neuvontaan. Vaikka ihmisarvon rahalla mittaaminen häiritsee minua niin kyllä tässä myös säästyy veronmaksajan rahat kun ei tarvitse mennä hätäkeskuksen kautta päivystykseen vaan saa minimi välttämättömät hoidot ajoissa niin ei myöskään taudit leviä täällä.

 

Tässä kieltämättä on yksi syyllinen ja se on maamme hallitus, joka on itse eipäinhimillisellä ja lyhytnäköisellä politiikallaan luonut tänne uusia paperittomia ryhmiä. Hallitus voi vielä korjata omia virheitään pakolaispolitiikassa ja helpottaa nyt mm. työperäisten oleskelulupien saamista.

 

Moni asiantuntijataho myös tukee kaupunginhallituksen pohjaesitystä, joten toivon että ollaan tänään viisaita ja vältytään lyhytnäköiseltä päätökseltä.

 

Sanotaan vielä, ettei ole mitään näyttöä joka tukisi sitä ajatusta, että tämä lisäisi ”vetovoimaa” niin että meille tulisi enemmän pakolaisia.

 

Myös poliisi pitää hyvänä asiana sitä, että paperittomia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja heihin säilyy luottamus sekä kontaktit.

 

Ei kukaan tule Irakista tai Afganistanista siksi että jää tänne perheensä kanssa paperittomaksi ja yöpyy hätämajoituksessa kylmässä salissa.

 

On tuomittavaa, että nyt puolue joka on paljon poissa (perussuomalaiset) valtuuston tärkeimmistä kokouksista asettaa köyhiä vastakkain.

 

Meidän suomalaisten on muistettava tämän maan historia, joka on tänä päivänä sivistys- ja hyvinvointivaltio ja nyt Suomen juhlavuotena me emme jätä hädässä olevia ihmisiä ilman palveluita.

Tasa-arvoisen, avoimen ja elinvoimaisen Helsingin puolesta

Kiitos helsinkiläiset!❤
Huikea äänipotti pistää nöyräksi. Kiitos luottamuksesta 1038 kertaa!

Vaalikampanjassa parasta oli ihmisten kohtaaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Olen saanut ympärilleni energisen ja iloisen tukiryhmän, joka oli koko ajan tukenani, koska vaaleja ei tehdä yksin. Olen myös saanut yksityislahjoituksina ihan yksityishenkilöiltä 2720 euroa joka kattoi kaikki vaalibudjettini, kiitos kaikille. Kuulun harvoihin ehdokkaisiin joiden vaalibudjetti oli 100% yksityishenkilöiden lahjoituksia.

Kesäkuussa olen lomaillut ja ladannut akkuja ja ollut heinäkuussa mukana SuomiAreenassa tärkeissä yhteiskunnallisissa keskusteluissa. Nyt odotan innolla valtuustotyön alkamista elokuussa. Tulen vaikuttamaan tällä kaudella valtuuston lisäksi Helsingin Elinkeinojaostossa jäsenenä sekä kaupunginhallituksessa varajäsenenä.

Nyt alkaa kunnolla työt tasa-arvoisen, avoimen ja elinvoimaisen Helsingin puolesta.

 

Rasismi ei saa voittaa

Pastori Marjaana Toiviainen on ilmoittanut muuttavansa pois Suomesta.   Marjaanan henkeä on uhattu, häntä on solvattu, haukuttu ja mustamaalattu rasistien ja vihasivustojen toimesta hänen toimiessaan ja puolustaessaan väsymättä hädässä olevien pakolaisten ihmisarvoa ja oikeuksia.

Kukapa ei menettäisi toivoa, kun viranomaiset eivät tee mitään, päättäjät eivät käytä arvovaltaansa puhaltaakseen kunnolla Peliä Poikki.

Marjaanasta on tullut mulle kuin sisko, olen kutsunut häntä aina siskoksi. Olen tosi surullinen, että hänen kaltainen ihminen muuttaa kotimaastaan pois rasismin ja vihasivustojen takia, tämä on häpeä Suomelle, milloin tälle oikeasti uskalletaan tehdä jotain? Milloin tässä maassa päättäjät kiertelemättä tuomitsevat rasismin ja puuttuvat siihen? Tämä maa tarvitsee jatkossakin Marjaanan kaltaisia rohkeita ihmisiä. #marjaanatoiviainen


Kuva: Outi Popp

Tulevaisuudesta ei säästetä - siihen on investoitava

Kiitos suomalainen peruskoulu, maailman parhaat opettajat ja koulunkäynnin avustajat.

Laadukas varhaiskasvatus ja peruskoulu ovat suomalaisen hyvinvointivaltion sivistyksen ja tasa-arvon kulmakiviä ja haluan puolustaa ja kehittää niitä tulevalla vaalikaudella.

Olen viime päivinä tavannut ja keskustellut kasvatuksen ammattilaisten kanssa, heitä sekä vanhempia että koululaisia yhdisti huoli maailman parhaasta peruskouluistamme, sillä tällä hetkellä esim. oppilashuolto ei oikein pelaa hyvin; yksi koulukuraattori käy monissa kouluissa eikä valitettavasti ehdi antaa riittävästi aikaa lapsille ja nuorille.

Itse aikoinaan kun kävin peruskoulussa Kontiolahden yläkoululla niin koulun henkilökunnalla oli kaikilla aikaa olla läsnä meidän oppilaiden kanssa, luokassa oli riittävästi koulunkäyntiavustajia/ohjaajia, koulun terveydenhoitaja oli aina paikalla ja pääsi heti tapaamaan jos tuli tarvetta. Jos jäi koulun jälkeen koululle johonkin kerhotoimintaan niin siellä oli aina välipalaa ja tasa-arvo näkyi parhaimmillaan koulussa niin että samassa luokassa oli varakkaiden sekä köyhien perheiden lapset.

Meillä on Helsingissä ja koko Suomessa maailman parhaat opettajat ja kasvatuksen ammattilaiset, joten meidän täytyy pitää huolta siitä että he voivat hyvin ja että oppimisympäristö on turvallinen sekä viihtyisä kaikille. Tulevaisuudesta ei säästetä – siihen on investoitava!

Kaikilla on oikeus turvalliseen elämään

Tämä sydämetön meininki ei voi jatkua enää näin!

Hädässä olevat ihmiset ovat osoittaneet mieltään pakkasessa silmiemme edessä jo 13 päivää. Migri on viimein myöntänyt, että turvapaikkapäätöksissä on tapahtunut virheitä. Asemalla me näemme ne virheet – nuoria miehiä vaikka yöpaikkaa, hajotettuja perheitä, pelkoa ja kauhua. Mielenilmauksessa vastustetaan pakkopalautuksia sodan ja vainon keskelle ja vaaditaan oikeudenmukaisuutta ja reilua lainmukaista käsittelyä turvapaikkahakemuksille. Palautuksia ei voi tehdä, jos valitusprosessi on kesken. Niiden aika on, kun korkein hallinto-oikeus on päätöksensä tehnyt ja silloinkin ihmisille on annettava aikaa järjestää asiansa ja tarpeeksi tietoa prosessista. Turvapaikanhakijat pelkäävät palauttamisen merkitsevän varmaa kuolemaa. Migri puhuu päätöksissä “pelosta, joka ei ole objektiivisesti perusteltua”. Pelko ja kauhu on tunne, se ei ole koskaan objektiivista. Pelon keskellä on kammottavaa elää, johtui pelko sitten uskonnosta, ammatista, elämänhistoriasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Kotinsa jättäneille pelko on todellisuutta – kuka haluaisi elää varjoelämää Helsingin pakkasissa, kadulla ja paperittomana jos olisi todellinen vaihtoehto? Asema-aukion mielenosoittajat protestoivat myös viranomaisten kylmää perhekäsitystä vastaan. Migri karkottaa esimerkiksi tänne paenneiden perheiden juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneet lapset todeten, etteivät he enää kuulu perheeseen. Keskimääräinen suomalainen 18-vuotias asuu vielä kotonaan ja tanssii lukiossa vanhojen tansseja tai opiskelee ammattiin vanhempiensa tuella. Turvapaikan saaneiden perheita ei saa hajottaa, oikeus sisaruksiin kuuluu lapsen oikeuksien julistukseen, jonka Suomikin on allekirjoittanut.

Nyt yksittäiset hallituspuolueiden edustajat puhuvat pakolaisten laillisen mielenilmauksen hajoamisesta. Tämä peittäisi ongelman silmistämme hetkellisesti. Sitäkö me haluamme? Eikö ole parempi, että tiedämme, mitä paperittomiksi tänne jääville kuuluu? Asema-aukiolla on myös Suomi ensin – väkeä. Jos jompi kumpi mielenosoitus pitää turvallisuussyistä hajottaa, niin minä vaadin, että se on se jonka järjestäjät eivät tottele poliiseja ja jonka väki aiheuttaa lisää pelkoa henkensä edestä mieltään osoittaville.

Epäinhimillinen ja lyhytnäköinen turvapaikkapolitiikka on tiensä päässä. Paperittomuuden sijasta toimiva ratkaisu voisi löytyä esimerkiksi tilapäisistä oleskeluluvista ja työskentelyoikeuksista. Ehdotukseni tulisi edullisemmaksi kuin nykyiset järjestelyt, koska ihmiset voisivat vapaasti ja joustavasti elättää itsensä omalla työllään.

Kukaan ei ole ihmisenä laiton. Tämä hallituksen on hyvä muistaa silloinkin kun päätetään toimenpiteistä. Tämäkin tapaamani 13-vuotias Abdull haluaisi elää ja kasvaa Suomessa rauhassa. Hän unelmoi Suomen edustamisesta urheilussa. Ei hän ole laiton, hän on nuori poika elämä edessään ja täynnä haaveita, ihmisen kokoinen paketti potentiaalia. Kielteisten päätösten ja karkotusten kohteet ovat ihmisiä kuten sinä ja minä.

On häpeä Suomelle, että Suomen turvapaikkapolitiikan takia ihmiset palelevat ulkona. Olen surullinen ja vihainen siitä. Jotain hyvääkin tässä kuitenkin on – se, miten kymmenet, sadat ja tuhannet suomalaiset ja Suomessa asuvat ihmiset ovat osoittaneet näille ihmisille tukensa ja solidaarisuutensa. Ja se, kuinka mielenosoittajat kaiken huolen ja epätoivon keskellä jaksavat hymyillä, kertoa asioistaan ja tarjota meille teetä.

#oikeuselää