fbpx

Ei kukaan tule Suomeen jotta jäisi paperittomaksi

Helsingin kaupunginvaltuuston vuoden toiseksi viimeisessä kokouksessa päätettiin aloite siitä, saavatko paperittomat ihmiset oikeuden välttämättömään terveydenhoitoon. Kokous kesti yli 7 tuntia ja lopulta ihmisoikeudet voittivat. Äänestystuloksella 45-39 päätettiin laajentaa paperittomien palveluita.

Alla kokouksessa pitämäni puheenvuoro:

Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut sekä hyvät helsinkiläiset.

Emme voi sulkea silmiämme ihmisten hädältä ja polkea heidän perus- ja ihmisoikeuksiaan.

Olen työskennellyt viimeisten parin vuoden aikana Suomeen tulleiden pakolaisten kanssa ja nyt viimeisen vuoden aikana erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden parissa. Työssäni mm. selvitettiin paperittomien ihmisten tilannetta sekä avun tarvetta. Ja voin sanoa että nämä ”paperittomat” termin takana olevat ihmiset ovat ihan tavallisia, esimerkiksi 10-vuotias alakoululainen Jenni, 5-vuotias Ali, 4-vuotias Toivo ja heidän vanhempansa, joilla on valitusprosessi käynnissä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Nuoria ihmisiä joilla on käynnissä jonkinlainen valitusprosessi ja myös täällä täysi-ikäistyneitä joille on syntynyt siteet Helsinkiin suomalaisten kummiperheiden kautta tai kuten ammattilaisjalkapalloilija- pikkuveljeni joukkuekaverin mummi, eli ihan tavallisia ihmisiä.

Työssäni olen huomannut, että paperittomien kynnys hakeutua avun piiriin on tosi korkea ja moni myös oireilee mielenterveysongelmien takia.

Ja nyt tänään tässä salissa voimme osoittaa teoillamme kunnioitammeko siirtolaisten perus- ja ihmisoikeuksia ja tarjoammeko kaupungissamme oleville paperittomille hätämajoitusta eli patjaa salissa ja muutaman kympin kuussa ruokaa varten sekä kiireisestä hoidosta välttämättömiin terveyspalveluihin ja neuvontaan. Vaikka ihmisarvon rahalla mittaaminen häiritsee minua niin kyllä tässä myös säästyy veronmaksajan rahat kun ei tarvitse mennä hätäkeskuksen kautta päivystykseen vaan saa minimi välttämättömät hoidot ajoissa niin ei myöskään taudit leviä täällä.

Tässä kieltämättä on yksi syyllinen ja se on maamme hallitus, joka on itse eipäinhimillisellä ja lyhytnäköisellä politiikallaan luonut tänne uusia paperittomia ryhmiä. Hallitus voi vielä korjata omia virheitään pakolaispolitiikassa ja helpottaa nyt mm. työperäisten oleskelulupien saamista.

Moni asiantuntijataho myös tukee kaupunginhallituksen pohjaesitystä, joten toivon että ollaan tänään viisaita ja vältytään lyhytnäköiseltä päätökseltä.

Sanotaan vielä, ettei ole mitään näyttöä joka tukisi sitä ajatusta, että tämä lisäisi ”vetovoimaa” niin että meille tulisi enemmän pakolaisia.

Myös poliisi pitää hyvänä asiana sitä, että paperittomia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja heihin säilyy luottamus sekä kontaktit.

Ei kukaan tule Irakista tai Afganistanista siksi että jää tänne perheensä kanssa paperittomaksi ja yöpyy hätämajoituksessa kylmässä salissa.

On tuomittavaa, että nyt puolue joka on paljon poissa (perussuomalaiset) valtuuston tärkeimmistä kokouksista asettaa köyhiä vastakkain.

Meidän suomalaisten on muistettava tämän maan historia, joka on tänä päivänä sivistys- ja hyvinvointivaltio ja nyt Suomen juhlavuotena me emme jätä hädässä olevia ihmisiä ilman palveluita.