fbpx

Suldaan Minä luen sinulle-kampanjan 2019 keulakuvaksi

Kehitysvammaliiton Selkokeskus ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry järjestävät 11.-15.2.2019 Minä luen sinulle-kampanjan. Kampanjaviikolla maahanmuuttajat lukevat ääneen selkokielisiä kirjoja ikäihmisille ja kehitysvammaisille ihmisille ympäri Suomea.
Viime vuonna Minä luen sinulle-kampanjassa suojelijana toimi presidentti Tarja Halonen. Kampanjan keulakuvina olivat Monika-Naiset liitto ry:n Bahar Mozaffari ja kirjailija Claes Andersson.

2019 Minä luen sinulle

Tänä vuonna lukuhetkien teemana on Iloa lukemisesta ja vapaaehtoistoiminnasta. Kampanjan suojelija on Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja sen keulakuvat ovat Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas) ja vuoden 2018 pakolaisnainen Sirwa Farik.

”Minä luen sinulle -kampanja puhuu monikulttuurisen Suomen puolesta, jossa lukuilo kuuluu kaikille, ei harvoille.”
Suldaan sanoo

Lukuhetki on oiva tapa tutustua uusiin ihmisiin. Ääneen luettu tarina kutsuu lukuhetken osallistujia jakamaan omia kokemuksiaan ja tarinoitaan. Meissä on aina enemmän yhteistä kuin erilaista.

Lukuhetki tuo iloa ja hyötyä kaikille.
Maahanmuuttajat, jotka eivät vielä osaa suomen kieltä, oppivat sitä ja saavat kokeilla vapaaehtoistoimintaa. Iäkkäät ja kehitysvammaiset pääsevät jakamaan elämänkokemuksiaan ja tutustuvat uusiin suomalaisiin.

Selkokieli on yhteinen kieli.

Selkokieliset kirjat, lehdet ja muut materiaalit tuovat tiedon ja lukuelämykset kaikkien saataville huolimatta lukemisen ja ymmärtämisen vaikeuksista. Selkokieli on yleiskieltä helpompaa suomea, ja Suomessa selkokieltä tarvitsee arviolta puoli miljoonaa henkilöä.

”Siksi tein viime vuonna valtuustoaloitteen selko- ja monikielisyydestä, koska yhteiskuntamme monimuotoistuu ja suomalaiset käyttävät arjessaan monia eri kieliä. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että yhteiskunnan toiminta ja päätöksenteko on selko- ja monikielistä.”

”Tänä vuonna olen tehnyt Helsingin valtuustossa myös valtuustoaloitteen, jossa esitin, että jatkossa valtuuston kokouksissa on viittomakielen tulkki, joka tulkkaa paikalla oleville viittomakielisille kuntalaisille sekä verkkolähetyksen kautta kokousta seuraaville.
Jokaisella on oikeus osallisuuteen ja omaan kieleen.”

”Minulla on ilo olla mukana kampanjan järjestämissä lukuhetkissä lukemassa iäkkäille ja kehitysvammaisille selkokielellä.”

Hyvää viittomakielen päivää, Minä luen sinulle – sekä #viitorakkautta -kampanjan viikkoa kaikille!