fbpx

Nuorista on pidettävä huolta myös ensi hallituskaudella!

Meidän on pidettävä huolta nuorista myös ensi hallituskaudella! 💛

Korkojen noustessa useat opiskelijat ovat järkyttyneet siitä, että ilmaisena lainana markkinoidusta opintolainasta pitää yhtäkkiä maksaa pahimmillaan useita satoja euroja enemmän korkokuluja. Kun lainan korot pääomitetaan, voi opiskelijan velkataakka olla valmistuessa liian raskas kannettavaksi, jos esimerkiksi töitä ei löydy.

Opiskelijat ovat ainoita, joiden oletetaan kustantavan elämänsä suurelta osin lainarahalla. Inflaation syö monen opiskelijan laihasta rahapussista leijonan osan peruselinkustannuksiin, kuten ruokaan ja asumiseen. Meidän on huolehdittava siitä, ettei kenenkään opinnot viivästy toimeentulovaikeuksien vuoksi tai ettei kukaan joudu valmistuttuaan vaikeuksiin liian isojen opintolainojen kanssa.

Viime viikolla vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi, että vaadimme ensi hallituskaudelle panostuksia opiskelijoiden toimeentuloon ja hyvinvointiin sekä korkokaton opintolainalle.

Molempia tarvitaan. Suomen opiskelijakuntien liiton (SAMOK) ja Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) tavoittelevat 100 euron tasokorotusta opintorahaan. Tähän olemme vasemmistossakin sitoutuneet.

Kyseessä ei ole ainoastaan nuorten ja opiskelijoiden toimeentulo vaan myös hyvinvointi. Tiedämme, että nuorten mielenterveysongelmat ja uupumus ovat niin yleisiä, että voimme puhua jo mielenterveyskriisistä.

Opiskelijoiden taakkaa tulee keventää kaikin tavoin. Kaikki eivät uskalla ottaa lainaa, ja osa joutuu tekemään töitä opintojen ohessa niin, että valmistuminen myöhästyy. Yhteiskuntamme ei voi uuvuttaa nuoria, jotka ovat herkässä elämänvaiheessa, vasta etsimässä itseään. Opiskelijan ensisijainen tehtävä on opiskella, yhteiskunnan tehtävä on varmistaa riittävä toimeentulo kaikille – ei vain harvoille.