fbpx

Puheeni tänään Suomen turvallisuudesta

Eduskunnassa on parhaillaan käynnissä keskustelut valtioneuvoston ajankohtaisselonteosta turvallisuusympäristön muutoksesta. Tässä juuri äsken täysistunnossa pitämäni puheenvuoro:

Arvoisa puhemies / ärade talman,

Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan on tehnyt raadollisen selväksi, että Suomen ja Euroopan turvallisuusympäristö on nyt muuttunut. Ukrainalaisten kärsimys muistuttaa meitä hirvittävällä tavalla siitä mikä on tärkeintä. Tärkeintä on rauha, niin meillä Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Sota on nyt uutiskuvien kautta kaikkien meidän silmiemme edessä. Itse olen kokenut sodan lapsena. Edessämme onkin nyt tärkeä tehtävä. Meidän tulee varmistaa, että Suomi on turvallinen paikka elää myös tulevaisuudessa. Nyt käytävät keskustelut ovat elintärkeitä – ratkaisut on tehtävä parhaan mahdollisen tiedon valossa.

Ajankohtaisselonteko eduskunnalle on tärkeä pohja eduskunnan työlle, joka tähtää parhaisiin ratkaisuihin Suomen kannalta.

Arvoisa puhemies,

Turvallisuus vaatii yhteistyötä. Ajattelen, että pohjoismaisen ja eurooppalaisen yhteistyön lisäksi meidän on nyt katsottava myös puolustusliitto Nato-jäsenyyden suuntaan.

Nato-jäsenyyden ennaltaehkäisevä vaikutus olisi mielestäni vahvuus Suomen puolustukselle. Myös viidennen artiklan antamat turvatakuut ovat vahva argumentti jäsenyyden puolesta.

Jäsenyyden riskit täytyy totta kai myös huomioida. Niistä on käytävä perusteellinen keskustelu. Niin eduskunnan kuin kansalaisten tulee tietää, mihin ja miten liittyisimme, jos liittyisimme Natoon. Tärkeää on, että Suomi tekee omat ratkaisunsa itsenäisesti.

Arvoisa puhemies, Rauha ja solidaarisuus ovat minun arvomaailmani kivijalkoja. Rauha ja solidaarisuus ovat mielestäni myös Suomelle sopivat ulko- ja turvallisuuspolitiikan kivijalat.

Kuva: Hanne Salonen/Eduskunta